Hvordan du kan være MINDFUL

Hvordan du kan være MINDFUL

 

HVAD er Mindfulness?

  Mange tror at mindfulness handler om stilhed, og at opnå perfekt stilhed. Men mindfulness er faktisk evnen til at være til stede. Om at være bevidst om hvor vi er, og hvad vi laver. Det lyder simpelt, men det er ikke nødvendigvis så nemt som det lyder.  

  Det handler ikke om at ignorere dine følelser og tanker, men at kunne anerkende dem uden at dømme dig selv. F.eks. hvis du mediterer og du bemærker at dine hænder er rastløse eller du tænker på dit arbejde. Notér oplevelsen, anerkend at din tanke opstod eller at dine hænder var rastløse, og derefter bring dit fokus tilbage på dit åndedræt. Du kan ikke kontrollere alt, og det er ikke det det handler om, men du kan kontrollere hvordan du reagerer på situationer der opstår.

  Mindfulness er en evne vi alle har, men det er noget som man skal øve sig i. Jeg er slet ikke en ekspert, men jeg deler her af min viden i håb om at det kan gavne andre.

  Så alt i alt er mindfulness en mental tilstand af fred og klarhed, opnået ved at være til stede og være bevidste om hvor vi er og hvad vi laver

   

  FORDELE ved at udøve Mindfulness

  Der er mange potentielle fordele ved at udøve mindfulness, både for mental og fysisk velvære. Her er nogle af dem:

  1. Reducerer stress: Mindfulnesspraksis kan hjælpe med at reducere stressniveauer ved at lære dig at være mere opmærksom på dine tanker og følelser uden at blive overvældet af dem.

  2. Forbedrer mental sundhed: Studier tyder på, at mindfulness kan være effektiv til at reducere symptomer på angst, depression og andre psykiske lidelser ved at fremme en mere positiv og fleksibel tankegang.

  3. Øger fokus og koncentration: Ved at træne din opmærksomhed kan mindfulness hjælpe med at forbedre din evne til at fokusere og koncentrere dig, både i dagligdagens aktiviteter og i mere krævende opgaver.

  4. Forbedrer relationer: Ved at være mere opmærksom på dine egne tanker og følelser kan mindfulness også hjælpe dig med at være mere til stede i dine relationer og bedre forstå og reagere på andres behov.

  5. Øger selvværdet: Når du lærer at acceptere dine tanker og følelser uden at dømme dem, kan det bidrage til at øge dit selvværd og selvaccept.

  6. Fremmer sund søvn: Mange mennesker oplever forbedret søvnkvalitet som et resultat af mindfulnesspraksis, da det kan hjælpe med at berolige sindet og reducere stress og bekymringer, der kan forstyrre søvnen.

  Disse fordele er ikke udtømmende, og effekterne af mindfulnesspraksis kan variere fra person til person. Men mange mennesker finder, at regelmæssig mindfulnesspraksis bidrager til en generel forbedring af deres livskvalitet.

    

  HVORDAN kan du udøve Mindfulness?

  Eksempler på hvordan man kan udøve mindfulness er igennem meditation, mindful vejrtrækninger, journaling og mindful observationer. 

  At udøve mindfulness indebærer at være fuldt til stede i nuet og være opmærksom på ens tanker, følelser, sansninger og omgivelser uden at dømme dem. Her er nogle trin, der kan hjælpe dig med at praktisere mindfulness:

  1. Sæt tid af til mindfulness: Vælg et tidspunkt på dagen, hvor du kan dedikere dig til mindfulnesspraksis. Det kan være om morgenen, før du starter din dag, eller om aftenen, før du går i seng.

  2. Find et roligt sted: Find et sted, hvor du kan være uforstyrret i et stykke tid. Det kan være et stille rum derhjemme eller et afsides sted udendørs.

  3. Sæt dig ned i en behagelig position: Du kan sidde på en stol med fødderne fladt på gulvet eller sidde på gulvet i en krydsbenet stilling. Det vigtigste er, at du sidder oprejst med en afslappet holdning.

  4. Fokuser på din vejrtrækning: Begynd med at fokusere på din vejrtrækning. Bemærk hvordan luften føles, når den strømmer ind og ud af dine lunger. Du kan også tælle dine vejrtrækninger for at hjælpe med at holde fokus.

  5. Vend din opmærksomhed til din krop: Efter at have fokuseret på din vejrtrækning i et par minutter, flyt din opmærksomhed til forskellige dele af din krop. Bemærk eventuelle spændinger eller ubehag, og prøv at slappe af i disse områder.

  6. Vær opmærksom på dine tanker og følelser: Tillad dine tanker at komme og gå uden at dømme dem. Bemærk hvis du bliver fanget i en tankestrøm, og vend derefter din opmærksomhed tilbage til din vejrtrækning eller kroppen.

  7. Vend din opmærksomhed til dine sanser: Brug dine sanser til at være fuldt til stede i nuet. Bemærk hvad du ser, hører, lugter, smager og føler omkring dig.

  8. Praksis regelmæssigt: Jo mere du øver dig på mindfulness, desto mere vil det blive en naturlig del af dit liv. Prøv at øve dig dagligt, selvom det kun er i et par minutter ad gangen.

   Disse trin kan hjælpe dig med at komme i gang med mindfulnesspraksis, men det er vigtigt at huske, at mindfulness er en personlig rejse, og det kan tage tid at mestre. Vær tålmodig og åben over for processen.

    

   EKSEMPLER på Mindfulness

   1. Observer dine følelser

   2. Tag pauser med fokus på dit åndedræt

   3. Vær til stede i nuet
og observer dine omgivelser

   4. Lyt aktivt til andre uden at afbryde
    Tilbage til blog